Mer ingående om geocaching

Fick en förfrågan om jag kunde skriva mer ingående om geocaching, och det gör jag förstås gärna! 

Vill redan i detta skede påpeka att jag inte är nån sakkännare i fråga, så det är fritt fram att rätta mig ifall jag skrivit något tokigt. Detta är ett hobby vi gjort i familjen lite till och från sedan 2013, och efter att nu haft en lite längre paus, återupptagit det. Det här är så som vi brukar göra. 

VAD ÄR GEOCACHING?

Geocaching är alltså som en skattjakt utomhus, med hjälp av koordinater. Skatterna är gömda av andra medlemmar, och de kan vara gömda både ute i skogen/ landet, som i städer. Det finns för tillfället 2 676 238 registrerade geocachar runt om i världen, så sannolikheten att just du har en geocache i närheten är ganska stor. 

Man kan använda sig av en skild gps-mottagare, eller t.ex en smarttelefon. Senast då vi geocachade använde jag min ipad, och det funkade också bra, även om den är lite klumpig att bära på. 

Cachernas storlek varierar, och oftast är det fråga om t.ex. en vattentät plastburk eller t.ex ett rör. Den kan vara gömd t.ex. I en bergsspringa, under en stubbe under lite löv eller mossa, eller även i luften, t.ex hängandes i ett träd. Sällan är de helt och hållet nergrävda i marken. Ofta står det i beskrivningen vilken typ av gömma det är. 

  
I burken finns det ofta en loggbok, där man sedan kan kvittera med datum och antingen sitt namn, eller sitt användarnamn. Vi går under namnet TeamÄngsvalla. 😉 Dessutom kan det finnas små skatter i form av en knapp, en figur från t.ex ett påskägg,  som man sedan kan byta ut med något liknande man har med sig. Det brukar vara pop hos våra barn. 

Har man riktigt tur kan man hitta en s.k. Travelbug, dvs en liten bricka som oftast är fastsatt i en liten nyckelring. Denna travelbug ska resa från cache till cache, och den har ett registreringsnummer som man ska ange vid registreringen av den. Ägaren / skaparen av travelbuggen kan ha angett en uppgift för den som hittat den, t.ex. att man ska ta ett foto på ett speciellt ställe, eller att travelbuggen har ett speciellt mål den ska resa till. 

  
Här en bild på en travelbug vi hittade i Pargas, som sedan fick åka vidare lite högre upp i Finland. Om jag minns rätt var uppgiften för den som hittat den att krama sina nära. 

HUR KOMMA IGÅNG?

För att komma igång kan man gå in på www.geocaching.com för att skapa sig ett eget konto. Därefter  kan man ladda ned en geocaching-app till t.ex. sin smarttelefon. Man kan välja mellan gratisversioner eller sådana som kostar en slant. Jag valde att ta en som kostar, men detta avgör man förstås själv. 
  
Ovan en bild från min applikation. Där kan man klicka på ”hitta närliggande geocacher” för att göra just det – hitta närliggande geocacher. 

  
Här är de närliggande geocacherna var jag befinner mig i skrivande stund. Bland dem kan man välja enligt svårighetsgrad, terrängfaktor och storleksinfo på cachen nämns också. 

  
Vid varje geocache kan man i applikationen hitta beskrivning om själva platsen där cachen är gömd samt ledtrådar. Förstås är det upp till gömmaren hur mycket info och historia som framkommer där, men hittills har det för oss varit bra beskrivningar i alla fall. Det roliga är ju att man får lära sig så mycket om olika platser man kanske inte annars ens vetat att existerar, även om de kan vara väldigt nära en i vardagen. 

 

 Sedan är det bara att navigera sig till platsen. Man kan antingen välja en kompass, eller karta. Med kompassen ser man hur nära man är gömman. 

Då man närmar sig platsen får man vara lite uppmärksam, var kunde det vara ett bra gömställe? Finns det någon spricka i ett berg som är passligt för gömman? Ser du mossa eller annat dylikt som ser lite placerat ut, för att dölja gömman? 

Ibland tar det en stund innan man hittar gömman, och ibland går det hur lätt som helst. 

Det viktiga är att lägga tillbaka geocachen så som den var då man kom! Så den är på plats för följande geocachare. Och minns att skriva i loggen! 

  

När man väl har hittat den, går man på sin applikation och klickar på ”Fann den!” . Om man vill kan man lägga in en bild, och en hälsning om hurdan man uppmevde att gömman var. En kommentar måste skrivas innan man sedan kan skicka den till geocaching.com, samt även nätverk. Vill man inte skriva någon hälsning, räcker det med t.ex datum och användarnamn. 

  

Detta är ju ett ypperligt sätt att turista även på andra orter än sin hemort. Hittills har vi inte geocachat utomlands, men det är något vi hoppas få göra i framtiden. 

Hurdana erfarenheter har ni av geocaching? Dela gärna med er! 

Hoppas detta inlägg, som blev ganska långt, är till hjälp till er som kanske är nyfikna på geocaching. Fråga gärna om något blev oklart! 

Lycka till! 

    

Annonser

8 reaktioner på ”Mer ingående om geocaching

  1. Vi började med geocaching för snart ett år sedan och vi är helt fast! 🙂 Vi bor i Mo i Rana i Norge som är en lite större stad än Pargas, här finns ett stort nätverk av geocachare och det märks på antalet cachar. Här finns väldigt många cachar som är gömda i stan, då är de oftast av nanostorlek och med magnet. Själv tycker jag att jag har blivit en höjdare på att hitta nanos 😉 Lycka till med ert vidare geocachande!! 🙂

    1. Låter kul (och svårt) det där med cachar i nanostorlek, men säkert roligt! Få se om man nån dag stöter på sådana. 🙂 roligt att du kikade in i min blogg!

  2. tack så mycket för inlägget, låter verkligen kul! Kanske skulle undersöka möjligheterna att göra det här på Teneriffa, dock har jag problem med mitt abonnemang på telefonen då de jämt och ständigt stänger ner mitt nät eftersom de varje månad påstår att jag inte betalat hela summan… -.- Så just nu kan jag inte använda internet då jag är ute.. Men kanske jag får tillbaka nätet i augusti.. 🙂

    1. Hehe, därför är det bra att ha barnen med som kan klämma in sig på små ställen och kanske upptäcka cacharna lite snabbare. 😊 men jo, roligt är det!

  3. Tack för ett informativt inlägg! Jag har funderat på det där och et om en gömma utan att själv vara involverad. Kanske man borde börja?

    1. Roligt om inlägget är till nån nytta 🙂 pröva på det bara, det är ett riktigt roligt sätt att spendera utomhus. Det bästa är ju att man själv sedan kan välja om man vill geocacha i stan eller nånstans på landet. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s