Fascinerande

Vår son har en längre tid gillat nagellack, kjolar, hårband i håret osv. Om jag har målat dotterns naglar har också lillebror fått nagellack om han begärt efter. Klänningar har han också fått pröva på då han frågat. Antagligen är detta inget underligt, med tanke på att han har en storasyster som för tillfället är mycket intresserad av prinsessor, ballerinor osv. Så vi har aldrig nekat honom dessa ”flickiga” saker. Han har dessutom alltid varit känsligare än storasyster, och varit den som gärna är i famnen och kramas. Han har nästan alltid varit lite blyg och gömt sig bakom mammas ben då han träffat nya människor. Dottern däremot har alltid varit väldigt självgående, självständig och  inte varit det minsta blyg.

Trots att vi varken uppmuntrat ”flickiga” eller ”pojkiga” lekar i vårt hus, ser man ändå en stor skillnad på våra barn och vad de är intresserade av.
Vår son börjar mer och mer visa intresse för ”pojkiga” lekar, med mycket bilar, springande runt med diverse ljud, tutande och pruttande med mun. Detta har dottern aldrig gjort. Visst kan hon leka med bilar, men har inget större intresse för det.

Det jag alltså tycker att är fascinerande är att de, utan desto större uppmuntran, faller i de så att säga ”normala” facken för hur en pojke och hur en flicka ska bete sig. Det tycks finnas inbyggt i pojken (åtminstone för vår lillkille) att han gillar bilar, att bygga osv. Intressant tycker jag. För även om han gillar klänningar och nagellack, så visar han nu för tiden mer intresse för bilar och ”pojkiga” lekar.

Sonen prövar storestysters kjol. Bilden tagen i somras.

Annonser

2 reaktioner på ”Fascinerande

  1. Ja, här är det precis lika, förutom att vår grabb fnyser åt att klä upp sig – vare sig det är i klänning eller skjorta… Dottern har nog lekt med bilar men mer så där som en del av dockleken: ”Nu kör hon till butiken”, ”nu kör hon hem.” Killen däremot kan ligga på golvet i timmar och gnida med bilarna och se hur hjulen snurrar. Jag får nog retirera lite och konstatera att ”intressen” är ”medfödda”. Visst har vi visat traktorer åt flickan och tittat på Let´s dance med pojken, men man tröttnar ganska snabbt då de inte bryr sig farligt. Att visa traktorer åt killen kan man hålla på med i timmar och tjejen snurrar runt runt och suckar över alla vackra klänningar då det dansas i TVn.

    1. Jo för tillfället kör sonen omkring med vad han än har i handen, oavsett om det är en bil eller en sked. Och dottern har börjat gillar Barbie, och vill gärna klä upp sig i alla möjliga fina klänningar och kreationer. Att de är olika har man ju alltid vetat, men att de så håller sig till de förutfattade könsrollerna är ändå intressant tycker jag. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s