Rutiner

Det här med rutiner är ju som alla vet väldigt viktigt då man har småbarn. Om det sen gäller tider, mat, läggdags osv varierar ju såklart från hem till hem.
Vi har i vår familj kanske börjat ha lite slappare stil än för några år sen. Då följde vi slaviskt klockan, och alla rutiner skulle vara precis likadana dag efter dag, vecka efter vecka. Det var nästan fråga om minuttidtabell ibland. Och barnen visste precis vad som skulle hända, och i vilken ordning. Underlättade väldigt mycket vid läggdags t.ex.
Visst har vi fortfarande rutiner, det är ju klart. Varje morgon t.ex. ser ganska lika ut, med blöjbyten, påklädning, tandborstning och medicintagning. Men allt eftersom barnen blir större har även utrymmet för slappare rutiner blivit större. Ibland kanske lite för stort också.

Det som jag tycker att är intressant är att se hur barnen själva skapat sina egna rutiner. Som t.ex vår son som är lite på 2 år. Varje kväll då han ska lägga sig, vägrar han ta täcket på sig, utan man ska vika det fint bredvid honom. Dörren skall stå på vidgavel, och innan han somnar ligger han i sängen och tuggar på sin lilla nalle och har höga pipiga ljud. Tidigare hade han även en rutin om att alltid dricka ett glas vatten efter att man redan sagt god natt och gått ut ur rummet. Vi väntade alltid på att han skulle stiga upp och begära efter vattnet, för efter det visste vi att han inte skulle stiga upp flera gånger.
Nu då han får sin astmamedicin och måste dricka vatten efteråt så har den rutinen gått bort.
Ja och det här med vattendrickandet efter astmamedicinen är också en viktig grej för Mathéo. Inte bara för att läkaren säger att vi ska göra så, utan han själv är väldigt viktig med att han ska få sitt glas vatten. Glömmer vi bort det är han snabb på att påminna oss.

Det är nog bra att ha rutiner, både för barnen och föräldrarna. Men såklart ska man inte vara en slav av dem, för då kanske man inte hinner njuta av vardagen till fullo.
Hurdana rutiner har er familj? Har barnen själva något speciellt de måste få göra varje kväll innan de lägger sig, eller kanske på morgonen då stigit upp?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s